Magnolia
(By Luca Ștefan Ouatu) Read EbookSize | 22 MB (22,081 KB) |
---|---|
Format | |
Downloaded | 598 times |
Last checked | 9 Hour ago! |
Author | Luca Ștefan Ouatu |
Magnolia e un micro-monument de melancolie melodică
Dacă vă plac recenziile laconice din The New Yorker:
Magnolia are mai multe hook-uri decât noul album Taylor Swift
Dacă vă plac titlurile de lucrări academice:
Între micul obiect “a” și marele obiect “M” - o pseudo-perspectivă postumană catalonia-coded asupra eflorescenței lirismului rizomatic în contextul larg al cormofitelor
Dacă nu puteți rezista la clickbait:
Criticii elitiști îl urăsc!!!
copil care mai ieri învăța să mulgă vaca
și mânca viva pe datorie de la magazinul din sat
ajunge să citească în orașe mari
Dacă las inima să vorbească:
O carte frumoasă, chiar și atunci când tristețea pare să inunde tot (Florentin Popa)
Candour ends paranoia, iar Magnolia, în limbaj necriptat și atenție multă la interacțiuni, prietenie și legături formatoare, vine să o dovedească. Luca Ștefan Ouatu, ne arată, developând lent cadre din spațiile intime, dintre urban și rural, în cadență de sonet, cum tinerețea, în absența dragostei și a grijii, se poate simți rugos, în afara conexiunilor muncite. E multă împăcare și excursie interioară în acest volum. Și suntem gata pentru asta. (Raluca Boantă)
Străzile ascund povești în fiecare colț, în fiecare umbră aruncată de clădiri sau în zâmbetul grăbit al trecătorilor. Magnolia le dezvăluie, le dă voce și lumină. Îngheață momente și versuri care ne fac să pulsăm. Un dans între tot și nimic pe ceruri peachy. O călătorie prin zilele și nopțile scriitorului, în care orașul devine o simfonie de emoții, de la zumzetul străzilor până la șoaptele inimii. Totul cu suflet over-exposed. (Andrei Furnea)
Poeziile din Magnolia sunt orchestrate ca un recviem pentru un vis, o fantezie cu patru fețe: iubire, empatie, grijă și puritate. Iar vocea din ele nu are nicio anxietate că va trece drept optimist, romantic, sentimental. Un vis în orizontul speranței pe care și-l dejoacă chirurgical la fiecare pas. Tensiunea versurilor se naște din ciocnirea unor amintiri orbitoare filtrate de o conștiință îmbibată de speranță a copilului interior și deconstrucția hipsterului ironic, extrem de lucid față de articulările simbolice ale câmpurilor sociale. Haosului depărtărilor și al deziluzionărilor Luca Ștefan Ouatu îi răspunde cu un algoritm melodic și stilistic preluat din cultura hip-hop-ului - forme ale (auto)ironiei acide și ale bășcăliei stilizate, complementare expresiei neregulate ale poemelor depresiv-solare. Aruncat parcă în afara propriei vieți, LȘO procesează realitatea ca pe o construcție lego căreia îi scrutează atât ansamblul, cât și constituenții: plaje caniculare de amintiri formative, nopți dense de condensare a realității, afecte blocate în circuite, cântece ale inocenței și ale perversiunii, existență precară și extaz elitist (de la mulsul vacii la prestigiul festivalurilor literare), ceruri de vară ce nu se mai văd de betoane. În scenă: doi ochi visători, o inimă păstrătoare de cadre și filme, care caută dragoste, recunoștință, adăpost. (Emanuel Lupașcu)”