“Book Descriptions:Spre Sud, la Lăceni este debutul în poezie al lui Ştefan Baghiu. Subtilităţile comportamentale ale celor din jur, angoasa permanentă şi dorinţa de integrare într-o lume tot mai seducătoare pe măsură ce „se scufundă” sînt motivele centrale ale volumului. Scrise fără reţineri în limbaj şi în modulul imagistic, însă fără a deveni triviale & facile, poemele vorbesc despre o criză identitară majoră: dorinţa de a fi în mijlocul petrecerii, deşi această provoacă nausea, anxietatea şi depresia. Melancolia, empatia erotică şi deznădejdea se întîlnesc aici cu noile peisaje urbane: cluburi minimal, mall-uri, petreceri Goa. O poveste despre felul în care s-au schimbat lucrurile în cadrul ultimelor generaţii şi despre cum, treptat, evoluţia îşi arată efectul real: alienarea.
„Era nevoie de un nou-venit gata să preia cam toate teribilismele literaturii tinere de azi doar pentru a le deturna într-un discurs reflexiv & grav, de bătrîn hîrşîit într-ale poeziei; a transpune «pădurea electro», «schemele RAVE» sau «ritmurile dub» în soundtrack-ul unor teme poetice oldschool precum singurătate, fericire, frumuseţe sau «marea evoluţie» e nu doar act de curaj, ci semn de vizionarism. Spre Sud, la Lăceni recomandă deja un poet de cursă lungă, care poate schimba regulile jocului în literatura actuală.” (Alex Goldiş)
„Ştefan Baghiu m-a entuziasmat de la primele lui texte despre poezie – în cronici, el vede poezia din interior, dar (ceea ce se întîmplă atît de rar) o gîndeşte la rece, aproape cu cruzime. Volumul său de debut este o revelaţie: expune în sfîrşit poetul pe care criticul îl promisese, arată din cîteva mişcări care sînt posibilităţile reale ale poeziei de azi, demască o realitate subtilă, eclectică şi chimică-electrică; nu în ultimul rînd, lansează cîteva hituri. Ştefan Baghiu e plin de potenţialul de a fi marele poet de mîine.” (Mihai Iovănel)” DRIVE