“Book Descriptions: "Ο κ. Άγγελος Τερζάκης, γνωστός λογοτέχνης της νεωτέρας γενεάς, εξέδωκε το μυθιστόρημα "Η Μενεξεδένια Πολιτεία". Συμβολικός ο τίτλος. 0 Γιάννης Μαρούκης, ένας νέος δικηγόρος, έπειτα από πολλές ψυχικές δοκιμασίες, ηθικός πέρα ως πέρα, ιδεολόγος και άνδρας, με την ευρύτερη σημασία, κοιτάζει την Αθήνα "που ποτέ του δεν την είχε φαντασθεί τόσο πλατιά, τόσο μεγάλη". Και ονειροπολεί, και φιλοσοφεί δίπλα στην αγαπημένη του Σοφία, και "μ' ένα γνέψιμο σιωπηλό υψώνει το δάχτυλο και δείχνοντας αντίκρυ: Ή μενεξεδένια πολιτεία', λέει σιγανά, και στα χείλη του τρεμοπαίζει ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. Η ηδονή της καρτερίας".
"Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος διαγράφονται αδρά και ουσιαστικά. Σκέψις και αίσθημα, μια πλατύτερη φιλοσοφία δίνει την σύνθεσι του νέου έργου που ικανοποιεί τον αληθινά διανοούμενο κόσμο".
Μιχ. Ρόδας "Η Πνευματική Κίνησις. Μεταφράσεις - Ποίησις - Μυθιστόρημα" "Ελεύθερον Βήμα" Δευτέρα 7 Ιουνίου 1937
Ένα γνήσιο αθηναϊκό μυθιστόρημα που άφησε εποχή. Ο ύμνος και το δράμα μιας Αθήνας που χάνει την όψη της ειδυλλιακής πόλης, ενόσω τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου αρχίζουν να συνθέτουν το νέο τοπίο από την παλαιότερη εκείνη εποχή η «Μενεξεδένια Πολιτεία» διατήρησε τη γοητεία των περασμένων καιρών, τη νοσταλγία, την αφέλεια, την αρχοντιά τους. Χαρακτηριστικά που προσωποποιούνται στον Μελέτη Μαλβή, παλιό δικηγόρο, που η γυναίκα του τον άφησε λίγο μετά το γάμο τους για να ακολουθήσει τον τυχοδιώκτη εραστή της. Η ευγενική μορφή της κόρης του Σοφίας, ο υπερευαίσθητος Γιάννης Μαρούκης, αλλά και τα δευτερεύοντα πρόσωπα του μυθιστορήματος, περιγράφονται όλα με την ιδιαίτερη διεισδυτικότητα του Τερζάκη και μένουν για πάντα στη μνήμη του αναγνώστη.
Ορισμένες σελίδες της «Μενεξεδένιας Πολιτείας», όπως η περιφορά του Επιταφίου της Μεγάλη Παρασκευή στην Πλάκα, η ερωτική σκηνή στο Δαφνί, η περιγραφή της Αθήνας ιδωμένης από εκείνο το δάσος, ο θάνατος του πατέρα, θεωρούνται κλασικές.” DRIVE