BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Aksel Fredrik Airo: Taipumaton kenraali

    (By Martti Turtola)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 21 MB (21,080 KB)
    Format PDF
    Downloaded 584 times
    Last checked 8 Hour ago!
    Author Martti Turtola
    “Book Descriptions: Kenraali Aksel Fredrik Airon (1898-1985) upseerinura oli häikäisevä. Tärkeimmän sotilaskoulutuksensa hän sai Ranskan kadettikoulussa St. Cyr'issä ja Pariisin sotakorkeakoulussa 1920-luvulla. Vapaussotaan hän osallistui kenttätykistön jaosjohtajana.

    Koko toisen maailmansodan ajan Airo toimi päämajoitusmestarina, sotamarsalkan oikeana kätenä. Yhteistyö Mannerheimen kanssa oli alkanut jo 1930-luvulla, ja ylipäällikön ja Airon välillä vallitsi täydellinen luottamus. Se ei kuitenkaan estänyt Airoa tarkastelemasta kriittisinkin silmin joskus varsin vaikeaa esimiestään.

    Airon menestyksen salaisuuksina olivat ääretön työteho ja järkkymätön rauhallisuus, joihin liittyi maanläheinen huumorintaju. Ihmisenä hän oli lämmin ja ja inhimillinen. Työtehoon yhdistyi taito rentoutua – joskus rajustikin.

    A. F. Airon sotilasura päättyi vain 47-vuotiaana yleisesikunnan päällikkönä vuonna 1945. Tie johti punaisen Valpon selleihin melkein kolmeksi vuodeksi. 1950- ja 1960-luvulla hän toimi kokoomuksen kansanedustajana. Virallisen tunnustuksen elämäntyöstään Airo sai presidentti Koivistolta, joka myönsi vanhalle kenraalille Suomen Valkoisen Ruusun suurristin miekkojen kera.”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    1991: Mustien joutsenten vuosi

    ★★★★★

    Esko Aho