BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Orlando Postuman

    (By Nóra Ugron)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 26 MB (26,085 KB)
    Format PDF
    Downloaded 654 times
    Last checked 13 Hour ago!
    Author Nóra Ugron
    “Book Descriptions: Orlando postuman nu este doar un descântec al apropierii și transformării capitaliste, ci și unul despre revoltă, furie și jale, un descântec despre și pentru „pierderea planetară,” pentru „toate cele tăiate aruncate ascunse ucise,” pentru „pădurile nepătrunse/mână în mână,” pentru „fetița care se simțea mereu inadecvată,” pentru „versurile lipicioase,” „versuri de Dragoste & Durere,” pentru „vocea aia de pluș,” „pentru toate atingerile/ care nu au ajuns să fie atingeri.” Un volum intim & evocativ, o mărturie pasională & queer despre rezistență și regenerare, despre „originea pierderii” și metamorfoze. (Medeea IANCU)

    Poate că este un mit faptul că mai multe ciuperci cresc de lună plină, însă este un mit drag, magic și nedăunător. Cântecele și descântecele pe care le lansăm în lume, miturile și poveștile pe care sunt bazate au o forță. Au puterea de a face spațiu, de a crea adăpost sau, din contră, de a invizibiliza și a minimiza. Acest volum de poeme scris de Nóra Ugron își întinde rizomii afectivi și lirici înspre o întreagă comunitate, atât locală cât și globală, de voci care răspund Puterii. Răspund prin revoltă, răspund prin iubire, răspund prin grijă și afectivitate queer. Răspund depășind „rușinea” pe care o proiectează patriarhatul literar pe sentimentalitatea iubirii. Răspund lăsându-se pradă durerii pierderii până când aceasta e destructurată. Răspund fără dorința de a se încadra în lume, ci de a făuri o alta, împrăștiindu-și sporii într-o rețea feministă, răspund „împreună căci singure nu se poate”. (Maria MARTELLI)

    Poemele Nórei Ugron eliberează și onorează spiritul unei La Llorona milenială, care își jelește dispariția iubitei deasupra apelor, păduceilor, omizilor și ciupercilor, plăntuțelor de apartament, într-o odă ecofeministă unde iubita e pădurea, pădurea e omida, omida e valul mării și prin valul mării poate sclipește peștele, în solzii căruia s-ar reflecta, iarăși, fața iubitei pierdute, dacă peștele n-ar fi dispărut în urma distrugerii mării și a vieților tuturor ființelor vii pentru profit infinit. Orlando Postuman aduce poeziei contemporane, cu multă demnitate și grijă, o bocitoare a acestor tărâmuri estice, care învelește în jale și mângâiere, și lacrimi pământul ars de extractivism. Asumându-și, cu mult curaj, ceea ce a fost numit peiorativ drept sentimentalismul femeilor, în această carte poeta crește un întreg ecosistem al doliului, atât de necesar pentru vremurile noastre pline de sfârșituri ale lumilor, individuale și colective. Avem nevoie de bocitoare care să ne deschidă ușile spre jalea din inimile noastre, după ape, păduri și după foste iubite, după prietene și plante și pești pe care n-o să-i mai vedem niciodată, după tot ce-a fost ars, ucis, zdrobit, sfărâmat; după tot ce dispare din fața ochilor noștri pe zi ce trece. Și pe lângă jale, când nu fugi de ea, e speranța; pe lângă jale, puterea transformatoare a comuniunii cu celelalte ființe. Pe lângă jale, iubirea. Posibilă, vindecătoare, abundentă și fără sfârșit. (Carolina VOZIAN)”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Dezrădăcinare

    ★★★★★

    Sașa Zare

    Book 1

    stilizări, ap.

    ★★★★★

    alexandru adam

    Book 1

    Curriculum. Refrene ale recuperării și memoriei

    ★★★★★

    Mădălina Oprea

    Book 1

    Industria liniștirii adulților

    ★★★★★

    Anastasia Gavrilovici

    Book 1

    maki for 2

    ★★★★★

    Adelina Pascale

    Book 1

    poame divine

    ★★★★★

    bianca ela

    Book 1

    La marginea bună a corpului

    ★★★★★

    Raluca Boantă

    Book 1

    nu mă întrerupe

    ★★★★★

    Cătălina Stanislav

    Book 1

    Queerș pentru Palestina. Luări de poziție, eseuri și poeme

    ★★★★★

    Blocul Roz

    Book 1

    Luminișuri. Antologie de literatură queer ecologică

    ★★★★★

    Cenaclul X

    Book 1

    Tot mai multă splendoare

    ★★★★★

    Alina Purcaru

    Book 1

    Cazzo

    ★★★★★

    Mihnea Bâlici

    Book 1

    Țesătoarea. Opera instrumentală

    ★★★★★

    Medeea Iancu

    Book 1

    Oikoslogia. Știința casei socialiste și a ființelor posibile

    ★★★★★

    Maia Șerbănescu

    Book 1

    softboi mimosa

    ★★★★★

    Tudor Pop

    Book 1

    Trofeu până ieri

    ★★★★★

    Kali Ágnes

    Book 1

    Delacroix este tabu: suita romînească

    ★★★★★

    Medeea Iancu

    Book 1

    Scrieri feministe

    ★★★★★

    Laura Sandu