BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Klara, Klarisa

    (By Marijana Čanak)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 21 MB (21,080 KB)
    Format PDF
    Downloaded 584 times
    Last checked 8 Hour ago!
    Author Marijana Čanak
    “Book Descriptions: “Maske su teške, ali žene su lakonoge rečenica je koja najbolje opisuje ovu suvremenu bajku, istkanu majstorski, jezikom i maštom kakvu na domaćoj književnoj sceni rijetko srećemo. Često uronjena duboko u nesvjesno i na granici da ispuni nametnuto proročanstvo (Klara, ti si bolesna!), razapeta između slatkog uzbuđenja i velikog srama, između besciljnog trčanja i slobodnog pada, Klara bira skok. Kad jednom odskoči dovoljno visoko, taj pad će se zvati sloboda. Omogućit će joj da čini ono što je oduvijek željela i u čemu su je odmalena sputavali: da bude žena i da pjeva.”
    Julijana Adamović

    “Klara, Klarisa Marijane Čanak je neobičan roman koji nas u tkivo priče uvlači pričanjem nalik na korijenje, sve je snažno isprepleteno; svjesno i nesvjesno u psihi glavne junakinje, ženski arhetipovi koji iskrsavaju kroz knjigu, blizanačka priča koja se razvija pred nama u dva pripovjedačka glasa – ženski i muški. Klara i Klaus pred sobom imaju težak zadatak – u tom isprepletenom prostoru međusobnih, porodičnih, a kasnije i partnerskih odnosa sa drugima pronaći granice sopstvenog bića. Ovo je priča koja nikog ne štedi i u kojoj se do snage stiže preispitujući krajnje granice bola i predaje. Nasilje, mazohizam i sadizam su teme pred kojima autorka nije ustuknula, naprotiv, one su ovdje uklopljene u priču i provučene kroz svakodnevni život kao otrov koji stiže sa odgođenim i polaganim dejstvom. Koliko su ljudski odnosi premreženi manipulacijom? Koja je granica trpljenja? Koliko snage je potrebno da se slabost pretvori u snagu? I gdje pronaći tu neophodnu snagu kada se čini da je više nigdje nema. O svemu tome knjiga nudi višeznačne odgovore, jedni su oni racionalni, a drugi su oni podzemni, mistični, preobražavajući i povezani sa unutarnjim, tajnim znanjem pramajki koje neprestano rađaju i obnavljaju svijet.”
    Tanja Stupar Trifunović

    “Ovo je jedna od onih knjiga o kojima je teško govoriti – jer su varljive i vrlo lako bi se moglo desiti da kažemo nešto što ne ide da se kaže. Svijet koji je stvorila Marijana Čanak, uvjerljiv je, pomalo jeziv, dalek a istovremeno tako poznat i blizak. Dok čitate Klaru, Klarisu, od svakog lika strepite da biste se u njemu mogli pronaći. Padaju mi na pamet Agota Kristof ili Julijana Adamović; uz njihove ću romane, na polici, čuvati i ovu knjigu kojoj se istinski radujem.”
    Almin Kaplan”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Tirza

    ★★★★★

    Arnon Grunberg

    Book 1

    Catch the Rabbit

    ★★★★★

    Lana Bastašić

    Book 1

    Stovarište

    ★★★★★

    Sergej Trifunović

    Book 1

    Semper Idem

    ★★★★★

    Đorđe Lebović

    Book 1

    Što na podu spavaš

    ★★★★★

    Darko Cvijetić

    Book 1

    Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo

    ★★★★★

    Mirjana Drljević

    Book 1

    Bartleby the Scrivener

    ★★★★★

    Herman Melville

    Book 1

    Schindlerov lift

    ★★★★★

    Darko Cvijetić

    Book 1

    Smrtni ishod atletskih povreda

    ★★★★★

    Milica Vučković

    Book 1

    Les Choses humaines

    ★★★★★

    Karine Tuil

    Book 1

    In the hold

    ★★★★★

    Vladimir Arsenijević

    Book 1

    Vila Fazanka

    ★★★★★

    Bojan Krivokapić

    Book 1

    Hunger

    ★★★★★

    Knut Hamsun

    Book 1

    Autobusne biješke

    ★★★★★

    Selvedin Avdić

    Book 1

    Autosekcija

    ★★★★★

    Srđan Srdić

    Book 1

    Happening

    ★★★★★

    Annie Ernaux

    Book 1

    I onda opet, iz početka

    ★★★★★

    Filip Grujić