BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Punčica

    (By Anja Radaljac)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 27 MB (27,086 KB)
    Format PDF
    Downloaded 668 times
    Last checked 14 Hour ago!
    Author Anja Radaljac
    “Book Descriptions: Roman Punčica v osnovi sestavljata dve pripovedni liniji, ena je posvečena psihiatrinji Lilit, ki (zaradi težnje po čimbolj ekološko vzdržnem načinu življenja) živi na samem v ladijskem zabojniku, urejenem za vsakodnevno bivanje. V zasebnem življenju prakticira različne tipe medosebnih odnosov, obenem pa skuša premišljati svoj odnos do drugih (nečloveških) bitij, a tudi naravnega okolja.

    Druga pripovedna linija je posvečena Nacetu, uslužbencu v zavarovalnici, ki se v prostem času ukvarja z (urbanim) vrtnarjenjem in vzrejo psov. Tekom besedila ugotovimo, da Naceta že od otroštva spremlja občutek nevidnosti (pogosto utemeljen s signali iz okolja) ter, da se sprehaja na mejni legalnega in nelegalnega (je član nekakšne »vaške straže«, sodeluje z Mihevcem, ki vzreja pse za pasje borbe itd.)

    Čeprav v Punčici nastopa večje število oseb, je zgodbena osnova osredinjena okoli omenjenih likov, ki pa drug drugemu ne predstavljata (kot se morda zdi na prvi pogled) protipola, temveč je celotna pripoved osnovana na nenehnem prevpraševanju njunih pozicij, poigravanju z njunimi podobnostmi (in razlikami) do te mere, da lika po psihološki plati na nekaterih točkah postaneta skoraj neločljiva. S tem je struktura romana Punčica tako rekoč zrcalna, vsakemu dogodku je zoperpostavljen drug dogodek, ki je variacija na temo prvega. Na ta način Punčica počasi drobi idejo o nespremenljivosti in nezdružljivosti različnih (ideoloških in idejnih) pozicij. Slednje so včasih prevprašane tudi povsem dobesedno v pogovorih med nastopajočimi osebami.

    Punčica je spisana v dostopnem in privlačnem jeziku (s pogostim novorekom), ki pa črpa svoje reference iz različnih kulturnih sfer. Za besedilo, ki ga je mogoče razumeti kot svojevrstno kriminalko (zaznati je preigravanje motivov iz romana Pelji svoj plug čez kosti mrtvih Olge Tokarczuk) je značilnih še nekaj drugih žanrskih prvin: z vpeljavo lika vampirja (ki predstavlja pomemben element) lahko razberemo žanr vampirskega romana, prizori na policijski postaji nam v spomin prikličejo policijski roman, prizori na psihiatriji pa so zanimiv prispevek v bogato zgodovino literarnega žanra, ki za svoj predmet preučevanja jemlje ustanove za duševno zdravje in dogajanje znotraj njih.

    Punčica Anje Radaljac je tako tematsko in slogovno izrazito sodobno romaneskno besedilo, ki si zastavlja vprašanja o meji med intimnim in političnim (oziroma javnim in zasebnim), pod drobnogled vzame tudi vprašanje ekologije in odnosa do drugih živih bitij ter vprašanje (spolne, nacionalne …) identitete. Punčico zanima narava naše participacije v družbi, zastavlja si vprašanja o naravi različnih tipov nasilja, prevprašuje meje klinike, nadzornih organov, liberalizma in našega osebnega vpliva na svet okoli nas.”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Alma M. Karlin: svetovljanka iz province: življenjepis v stripu

    ★★★★★

    Marijan Pušavec

    Book 1

    Črni princ

    ★★★★★

    Irena Svetek

    Book 1

    Pričakovanja

    ★★★★★

    Anja Mugerli

    Book 1

    Prod

    ★★★★★

    Barbara Cerar

    Book 1

    Bleščivka

    ★★★★★

    Špela Frlic

    Book 1

    Zakaj molčiš, Hava?

    ★★★★★

    Selma Skenderović

    Book 1

    Estonia (Vodnjaki, #3)

    ★★★★★

    Avgust Demšar

    Book 1

    Berem, da se poberem

    ★★★★★

    Miha Kovač

    Book 1

    Srebrne vezi

    ★★★★★

    Kaja Bucik Vavpetič

    Book 1

    Prste stran

    ★★★★★

    Karmen Petric

    Book 1

    Težka voda

    ★★★★★

    Pia Prezelj

    Book 1

    In the Country of Others

    ★★★★★

    Leïla Slimani

    Book 1

    Otok psov

    ★★★★★

    Primož Mlačnik

    Book 1

    Cerkev (Vodnjaki, #1)

    ★★★★★

    Avgust Demšar

    Book 1

    A si lahko vsaj enkrat tiho

    ★★★★★

    Ivana Djilas

    Book 1

    Vesa v zgibi

    ★★★★★

    Anja Golob

    Book 1

    Rdeča kapica

    ★★★★★

    Irena Svetek

    Book 1

    The Days of Abandonment

    ★★★★★

    Elena Ferrante