RUSIA: o ecuație complicată
(By Armand Goșu) Read EbookSize | 21 MB (21,080 KB) |
---|---|
Format | |
Downloaded | 584 times |
Last checked | 8 Hour ago! |
Author | Armand Goșu |
"Aveti in maini o carte de istorie prevazuta, explicata si traita. Dupa trei decenii de studii postsovietice - cu un stralucit doctorat la Moscova, unde a fost si corespondentul BBC -, profesorul Armand Gosu ne prezinta complicata ecuatie a Rusiei lui Vladimir Putin pana la faza ei paroxistica: agresiunea armata asupra Ucrainei si urmarile sale globale. Analizele incluse in aceasta editie adaugita a volumului cuprind fapte, evenimente, doctrine si trasaturi specifice gandirii neoimperiale prin care contestatul lider de la Kremlin incearca, manu militari, reunificarea spatiului slav si reimpartirea Europei in sfere de influenta.
De vreme ce Romania se afla in prima linie a acestui joc geo-politic periculos, avem interesul de a ne cunoaste turbulentul vecin, cu tot cu fantasmele si ambitiile sale nemasurate. Armand Gosu ramane cel mai competent ghid in chestiunea rusa, pe care ne-o prezinta radiografic, ajutandu-ne sa iesim de sub asediul dezinformarii si al emotiilor imediate. O lectura fundamentala, intr-un moment epocal, cand inclestarea dintre despotism si democratie nu mai poate fi amanata." - Teodor Baconschi
Armand Gosu preda din 2004 istoria politica a Rusiei si a URSS, istoria politicii externe si a diplomatiei sovietice, evolutii in fostul spatiu sovietic si introducere in istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat in istoria Rusiei, cu o teza despre politica externa a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat pana la gradul de cercetator stiintific principal II, la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane, unde a lucrat intre 1991 si 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Roman de Istorie Recenta (2002-2004). Din 2004 este conferentiar la Universitatea din Bucuresti.
A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, in anii 1995-1998 si 1999-2000. Intre 2005 si 2010 a fost redactor-sef adjunct, iar in perioada 2013-2014, redactor-sef al revistei 22, editata de Grupul pentru Dialog Social.
Semneaza numeroase articole stiintifice, cele mai recente fiind "The Time of the Oligarch. Relations between Romania and the Republic of Moldova (2009-2018)" si "Invalidating the rightfully elected mayor of Chisinău threatens the regime of oligarch Vladimir Plahotniuc" (ambele in Studia politica. Romanian Political Science Review, 2018), volume, printre care: Euro-falia. Turbulente si involutii in fostul spatiu sovietic (Curtea Veche Publishing, 2016), Democratia sub asediu. Romania in context regional (coordonator impreuna cu Alexandru Gussi, Editura Corint, 2019), Istoria comunismului din Romania, vol. III, Documente. Nicolae Ceausescu (1972-1975) (coeditor, Editura Polirom, 2016), Rusia, o ecuatie complicata (Editura Polirom, 2021), precum si analize si comentarii despre fostul spatiu sovietic in publicatiile unor institute si centre de cercetare cunoscute (Deutsche Gesellschaft fur Auswartige Politik, Middle East Institute, Oxford Analytica), in presa internationala si in cea din Romania (The Insider, revista 22, Contributors).”