BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Само чувството пребъдва

    (By Ezra Pound)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 26 MB (26,085 KB)
    Format PDF
    Downloaded 654 times
    Last checked 13 Hour ago!
    Author Ezra Pound
    “Book Descriptions: „Само чувството пребъдва,“ избрани есета от американския поет Езра Паунд (1885 – 1972), запълва една огромна празнина в нашата литература. Сборникът представя за първи път на български език основните текстове на Паунд върху литературата, индивидуалния дух и мисията на поета. Включени са „Основи на четенето“, „Сериозният поет“, „Провинциализмът“, „Мисията на учителя“, откъс от „Guide to Kulchur“ и др.

    Когато човечеството достатъчно се отдалечи във времето, колосалната фигура на Езра Паунд ще определя своята епоха, така както Данте и Шекспир определят характера на своите. Няма съвременен поет, който по един или друг начин да не черпи от постигнатото от него, било то пряко или пък косвено, чрез заемки от по-късни развития, коренящи се в модернизма. Най-първата грижа на Паунд е добрата литература, без която, твърди поетът, обществото загива. Есетата, събрани в този сборник, представляват енергичната битка на Паунд да съхрани онези неща, заради които си струва да се живее.

    „Моето намерение в тази книжка е да ЗАЕМА ПОЗИЦИЯ по колкото е възможно повече въпроси; това означава, че ще твърдя неща, които много малко хора могат да си ПОЗВОЛЯТ да твърдят, по простата причина, че вземането на страна би могло да застраши препитанието (пряко) или репутацията им, или „статута“ им в един или друг професионален „свят“. Може би е глупост да се възползвам от свободата си в това отношение, но би било мерзост да не го сторя.“

    „Литературата е новина, която завинаги ОСТАВА новина.“

    „Абсолютно съществено е да се пише великолепна поезия – и няма никакво значение кой я пише.“

    Дата на издаване: 18 декември 2019г. Черно бяла, меки корици, 264 страници.

    За преводача: Олга Николова е завършила докторантура в Харвард, а понастоящем е преподавател по американска и английска литература в Американския университет в България. Тя е основател и главен редактор на „Пеат некогаш“. Изучава и превежда творчеството на Езра Паунд от повече от двадесет години.”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Опорна точка

    ★★★★★

    Олга Николова

    Book 1

    Тайните на писането

    ★★★★★

    Олга Николова

    Book 1

    Kafka on the Shore

    ★★★★★

    Haruki Murakami

    Book 1

    The Old Man and the Sea

    ★★★★★

    Ernest Hemingway

    Book 1

    Dandelion Wine

    ★★★★★

    Ray Bradbury