BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Pink Pong

    (By Andrei Zbîrnea)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 27 MB (27,086 KB)
    Format PDF
    Downloaded 668 times
    Last checked 14 Hour ago!
    Author Andrei Zbîrnea
    “Book Descriptions: Am citit cartea asta scrisă de Andrei Zbîrnea & Claus Ankersen cu un amestec de încântare și de neliniște. Încântare pentru că e deopotrivă un proiect poetic ambițios și coerent, și neliniște pentru că, citind, deveneam conștientă că eu, acum, încă mai știu cum e în orașele mici și gri, cine e WALL-E, de unde vine nava-mamă, că încă mai înțeleg cuvinte și referințe, dar că, la un moment dat, nimic nu va mai fi de înțeles, într-un timp, cum foarte bine spun ei aici, „care este și nu este”, dar pe care îl simt ca fiind foarte apropiat.
    Habar nu am dacă poezia asta e SF sau nu e, nici nu e relevant, important este că face ceea ce pentru mine e important să facă poezia: să neliniștească, să înstrăineze. (Elena Vlădăreanu)

    Distanța de la poezie la dialog nu este atât de mică pe cât și-ar dori fanteziile romantice legate de cretivitate să sugereze. Andrei Zbîrnea sondează acest spațiu care desparte funcțiile existențiale ale limbajului într-un schimb de șarje poetice cu danezul Claus Ankersen. Versurile lor se restructurează pornind mai puțin dinspre istoria fictivă a formulării poetice, cum se întâmplă îndeobște. Iar motivul este unul expresiv: „Timpul este scurt/ şi noi îl irosim îl irosim îl irosim/ aproape în ciudă/ nu contează ce facem/ se termină în cele din urmă/ lăsându-te pe tine/ în vreun beci/ cu cei osândiţi, morţii, păpuşile”.

    Acolo unde discursul demonstrativ vede numai etichete, demersul din „poetic Pink Pong” caută reperele formulării care sunt în stare să identifice momentul în care se stabilește o legătură poetică. Scuza memoriei este abolită și versificația pune în scenă succesiunile de motive la trecerea din domeniul poveștii, al tranzitivului, în cel al expresiei reflexive: „Cântecul păsărilor/ şi verdele/ ochilor în ceruri/ întinse pe spatele/ pielii fine verzi a Mamei Gaia/ în timp ce ea merge, un punct albastru/ rătăcind adânc în vreun peisaj/ necunoscut din blană, pe spatele unei creaturi mai mari/ dorinţa vieţii pentru viaţă/ adulmecând înainte/
    condus de instinct”.

    Tensiunea generată de interacțiunile dintre frazările poeziei trasate de Andrei Zbîrnea și Claus Ankersen tocmai deschide și închide dulapurile conceptuale gata să prindă degetele celor neatenți.
    (Răzvan Țupa)”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Biblioteca Brautigan (un documentar)

    ★★★★★

    Andrei Mocuţa

    Book 1

    Meditations

    ★★★★★

    Marcus Aurelius