BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Priče o Narcisu zlostavljaču: Zlostavljanje i književnost

    (By Jasmina Ahmetagić)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 25 MB (25,084 KB)
    Format PDF
    Downloaded 640 times
    Last checked 12 Hour ago!
    Author Jasmina Ahmetagić
    “Book Descriptions: U svojoj novoj knjizi "Priče o Narcisu zlostavljaču – zlostavljanje i književnost", Jasmina Ahmetagić obrađuje jednu važnu, mada pomalo skrajnutu, neobrađenu i osetljivu temu savremene kulture i književnosti – temu nasilja i zlostavljanja. Zlostavljanje i nasilje su važni sadržaji čovečanske kulture. Oni su nerazlučive odlike svakog vremena u kojem prevladaju neskriveni ili pritajeni oblici pritiska i moćne sile raznih učenja, ideoloških dogmi, društvenih merila, navika, porodičnog morala i čovečanske ljubavi. „Zlo i nasilje su stalni pratioci književnosti od njenih ritualnih i usmenih početaka”, kaže autorka u uvodu ove knjige. „Uporedo s razvojem književnosti i društvenih odnosa razvijaju se i zlo i nasilje poprimajući raznovrsnije, bogatije i istančanije oblike, često manje prepoznatljive ali utoliko snažnije i fatalnije po posledicama za žrtvu. Istražiti i izlučiti sve, ili makar najvažnije primere zla i nasilja u književnosti, poduhvat je koji zahteva celu jednu novu granu kritike i istorije književnosti. [...] Nas je zanimao jedan aspekt koji nije osvetljen u našoj književnoj kritici: to je zlostavljanje uzrokovano narcističkim poremećajem ličnosti, budući da je patološki narcizam u značajnoj meri uzrokovao zlo u svetu.”

    Sa dosta uporednih psiholoških, socijalnih i književnih instrumenata analize, Jasmina Ahmetagić u knjizi Priče o Narcisu zlostavljaču - zlostavljanje i književnost obrađuje nekoliko vidova nasilja i zlostavljanja zabeleženih u novijoj književnosti. Na prvom mestu to je moralno zlostavljanje (na primerima romana Proces Franca Kafke i Kako upokojiti vampira Borislava Pekića); zatim tu je ljubavno zlostavljanje (na primerima Lolite Vladimira Nabokova, drame Mileva Ajnštajn Vide Ognjenović, Zlatnog runa Borislava Pekića i pripovetke „Zlostavljanje” Ive Andrića). Potom se razmatra porodično zlostavljanje u romanima Pijanistkinja Elfride Jelinek i Gazda Mladen Borisava Stankovića, kao i međusobna veza u odnosu žrtve i zločinca (na primerima drame Vojnik i lutka Đorđa Lebovića i kamerne drame Smrt i devojka Arijela Dorfmana.

    Posebno (završno) poglavlje u knjizi Priče o Narcisu zlostavljaču – zlostavljanje i književnost posvećeno je kod nas dosta raširenoj pojavi upotrebe ili zlostavljanju književnosti, ispitanoj najpre na uzoru romana Pornografija Vitolda Gombroviča, a potom i na poznatim i u našoj kulturi još aktuelnim primerima ideološkog čitanja (učitavanja, zlostavljanja i iskrivljavanja) književnih dela u tumačenjima Gorskog vijenca kao apologije genocida, potom političkih zloupotreba romana Opsada crkve Svetog Spasa Gorana Petrovića i u političkim diskvalifikacijama Mirka Kovača, izrečenim o Borislavu Pekiću u knjizi sećanja Pisanje ili nostalgija.”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Hunger

    ★★★★★

    Knut Hamsun

    Book 1

    Sitničarnica "Kod srećne ruke"

    ★★★★★

    Goran Petrović

    Book 1

    The Schopenhauer Cure

    ★★★★★

    Irvin D. Yalom

    Book 1

    Ljubav u Toskani

    ★★★★★

    Miloš Crnjanski

    Book 1

    Velika deca

    ★★★★★

    Antonije Isaković

    Book 1

    Semper Idem

    ★★★★★

    Đorđe Lebović

    Book 1

    Du côté de chez Swann (À la recherche du temps perdu, #1)

    ★★★★★

    Marcel Proust

    Book 1

    Fear of Flying

    ★★★★★

    Erica Jong

    Book 1

    When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress

    ★★★★★

    Gabor Maté

    Book 1

    Poslije zabave

    ★★★★★

    Stevo Grabovac

    Book 1

    Villette

    ★★★★★

    Charlotte Brontë

    Book 1

    Tirza

    ★★★★★

    Arnon Grunberg

    Book 1

    El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes

    ★★★★★

    Tatiana Țîbuleac

    Book 1

    The Roots of Heaven

    ★★★★★

    Romain Gary

    Book 1

    La vie devant soi

    ★★★★★

    Romain Gary

    Book 1

    Pseudo

    ★★★★★

    Romain Gary