BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Η πρώτη διχοτόμηση - Στις μυλόπετρες του ψυχρού πολέμου Κύπρος, 1960-1965

    (By Makarios Drousiotis)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 28 MB (28,087 KB)
    Format PDF
    Downloaded 682 times
    Last checked 15 Hour ago!
    Author Makarios Drousiotis
    “Book Descriptions: Η "Πρώτη διχοτόμηση" ήταν το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Κύπρο και κατέγραφε με ολοκληρωμένο τρόπο το παρασκήνιο της κατάρρευσης των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου τα Χριστούγεννα του 1963 και τα όσα επακολούθησαν μέχρι το τέλος του 1964.

    Το βιβλίο επικεντρωνόταν στα γεγονότα της σύγκρουσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις παρενέργειές τους στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και στις πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

    Στη δεύτερη και ανανεωμένη έκδοσή του, το βιβλίο ανιχνεύει, επίσης για πρώτη φορά, τον ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ένωση στην κατάρρευση των Συμφωνιών. Παράλληλα, η κυπριακή κρίση του 1963 και τα όσα ακολούθησαν εντάσσονται στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο και αποκαλύπτεται με ποιο τρόπο η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη του ανταγωνισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης για την επιρροή σε αυτή την ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

    Εξήντα χρόνια μετά, οι παράμετροι της σύγκρουσης εκείνης εξακολουθούν να καθορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα. Όποιος ενδιαφέρεται να κατανοήσει την ουσία του Κυπριακού πρέπει απαραίτητα να ενδιατρίψει στην περίοδο αυτή.

    (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Τι είναι ένας κάμπος

    ★★★★★

    Νάσια Διονυσίου

    Book 1

    Ένα σκοτεινό δωμάτιο, 1967-1974

    ★★★★★

    Αλέξης Παπαχελάς

    Book 1

    Κυπριακή Δημοκρατία 1959-1964: Κράτος και παρακράτος

    ★★★★★

    Takis Hadjidemetriou