“Book Descriptions: To 1924 ο Γιάνης Κορδάτος εξέδωσε το μνημειώδες έργο του Η κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, έργο που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν ως τότε οι Έλληνες την ιστορία του τόπου.
Το βιβλίο αυτό δεν εισήγαγε μόνο το διαλεκτικό υλισμό ως ερμηνευτικό εργαλείο της ιστορίας μας, αλλά έθιξε και μία σειρά από ζητήματα που ελάχιστα ή καθόλου δεν είχαν σχολιαστεί ως τότε, όπως ο ρόλος των προυχόντων και του ανώτερου κλήρου κατά την Επανάσταση. Το έργο κατέδειξε ότι η επανάσταση στρεφόταν κυρίως ενάντια στη φεουδαρχία και την καταπίεση, εκπρόσωποι της οποίας ήταν όχι μόνο οι Τούρκοι πασάδες, αλλά και Έλληνες προύχοντες.
Το βιβλίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ο συγγραφέας υπέστη διώξεις και απειλές, τόσο από τη δικτατορία του Παγκάλου, όσο και από την Ιερά Σύνοδο. Όπως γράφει ο ίδιος ο Κορδάτος, «όχι μόνο δημοσιεύτηκαν λίβελοι εναντίον μου, αλλά και εκατοντάδες μαθητές αποβλήθηκαν ή τιμωρήθηκαν γιατί διάβασαν το βιβλίο μου. Στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, μάλιστα, παύτηκαν οι προοδευτικοί καθηγητές και ενάντια στην καθηγήτρια Ρόζα Ιμβριώτη οργανώθηκε συκοφαντική σταυροφορία».” DRIVE