BookShared
  • MEMBER AREA    
  • Христо Пимпирев: Антарктическият стопаджия

    (By Иглика Трифонова)

    Book Cover Watermark PDF Icon Read Ebook
    ×
    Size 29 MB (29,088 KB)
    Format PDF
    Downloaded 696 times
    Last checked 16 Hour ago!
    Author Иглика Трифонова
    “Book Descriptions: Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, учен и полярен изследовател. Председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации. Проф. Пимпирев е включен в световна класация на стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

    ***

    Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и журналист публикува в български и чужди медии. Председател на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Член на Съюза на българските журналисти и на Българския антарктически институт. През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

    ***

    „Проф. Христо Пимпирев не може да бъде сбъркан с никого другиго, защото неговият живот и постижения са изключително нестандартни. Точно от такива хора имаме нужда в България – с възрожденски идеализъм, професионално подготвени и имащи характер да доведат докрай своите проекти.“ – Петър Стоянов, президент на Република България (1997 – 2002)

    „Проф. Пимпирев е ерудит с широка култура и много настойчив в преследването на набелязаните цели, човек с железен характер, добър организатор и истински патриот.“ – Георги Първанов, президент на Република България (2002 – 2012)

    „Позитивизмът и увереността на проф. Пимпирев са заразителни. Неговата мечта се превърна и в моя кауза, и в моя мечта – България да има достойно присъствие на Ледения континент.“ – Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 – 2017)

    „Името на проф. Христо Пимпирев е емблема на българската наука в Антарктида, а неговото дело – добрият пример за това как ентусиазмът и последователността на усилията сбъдват големите мечти. Онези мечти, които прекрачват националните граници и оставят следа не само в новинарските хроники и фотографиите, а и в сърцата на съвременниците.“ – Румен Радев, президент на Република България (2017 – досега)

    „Фактът, че личност като проф. Пимпирев, с такива сила на духа, ентусиазъм и борбеност, е постигнала толкова много за науката и за международния престиж на България, е повече от красноречив – той е човек за пример.“ – Н. В. Цар Симеон II”

    Google Drive Logo DRIVE
    Book 1

    Невена Коканова: години любов

    ★★★★★

    Георги Тошев

    Book 1

    Тристахилядна София и аз между двете войни

    ★★★★★

    Драган Тенев

    Book 1

    Рана

    ★★★★★

    Захари Карабашлиев

    Book 1

    Мансардата на бляновете

    ★★★★★

    Erich Maria Remarque

    Book 1

    Мамник

    ★★★★★

    Васил Попов

    Book 1

    Вълчи разкази

    ★★★★★

    Васил Попов

    Book 1

    Der kleine Teeladen zum Glück (Valerie Lane, #1)

    ★★★★★

    Manuela Inusa

    Book 1

    Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe

    ★★★★★

    Michelle Marly

    Book 1

    Божествен аромат

    ★★★★★

    Гергана Лаптева, Gergana Lapteva

    Book 1

    Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar

    ★★★★★

    Jessie Inchauspé

    Book 1

    Т като Ташкент

    ★★★★★

    Христо Карастоянов

    Book 1

    And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer

    ★★★★★

    Fredrik Backman

    Book 1

    Антарктида - студеният юг

    ★★★★★

    Христо Пимпирев

    Book 1

    На юг от разума

    ★★★★★

    Изабела Шопова

    Book 1

    Виж сега, моето момиче : сборник с разкази

    ★★★★★

    Колектив

    Book 1

    Подир сянката на кондора

    ★★★★★

    Изабела Шопова